Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΦΟΔΡΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ!!

Εν αναμονή λοιπόν της πολύ σοβαρής διαταραχής που θα απασχολήσει την περιοχή μας από σήμερα το βράδυ με πολύ έντονες κ κατά τόπους σφοδρής έντασης βροχές κ καταιγίδες συνοδευόμενες από θυελλώδεις ριπιαίους ανέμους κ χαλαζοπτώσεις..Επίσης δεν αποκλείονται κ περιπτώσεις σχηματισμού υδροστρόβιλων στις θαλάσσιες-παράκτιες περιοχές του Ιονίου πελάγους!!Μεγάλη προσοχή συνιστάται σε όσους θα κινηθούν σε όλο το εθνικό κ επαρχιακό δίκτυο καθώς κ σε όσους έχουν σκοπό να πλεύσουν στο Ιόνιο πέλαγος καθώς τα ύψη κυματισμού θα είναι πολυ μεγάλα.

Ας ρίξουμε μια ματία πρώτα στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης όπου βλέπουμε ήδη τις συμπαγείς νεφώσεις πάνω από την Ιταλία,Αυστρία,Κροατία κ την Αδριατική θάλασσα ως αιτία του βαρομετρικού χαμηλού που σχηματίζεται στην Τυρρηνική θάλασσα.Το χαμηλό αυτό θα ενισχυθεί αρκετά κ θα προκαλέσει αυτή την σοβαρή κακοκαιρία στην χώρα μας.

Έτσι από το μεσημέρι της Πέμπτης  κ μετά αναμένουμε την έναρξη των φαινομένων αρχικά σε περιοχές του Β.Ιονίου(Κέρκυρα,Παξοί) με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.Οσο θα περνάει η ώρα τα φαινόμενα θα γίνονται κ πιο έντονα κ μετά το απόγευμα θα αρχίζουν να επηρεάζουν κ το υπόλοιπο Β. Ιόνιο καθώς κ τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου κ της Δυτικής Στερεάς (Ηγουμενίτσα,Πρέβεζα,Λευκάδα).Από το βράδυ κ μετά τα φαινόμενα θα πάρουν έντονο χαρακτήρα στις περιοχές αυτές κ σταδιακά θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ήπειρο  κ την Δυτική στερεά καθώς κ περιοχές της Δυτ. Πελλοπονήσου.Έτσι κατά τη διάρκει της νύχτας ως τις πρωινές ώρες της Παρασκευής μεγάλα ύψη βροχής θα έχουν αρχίσει να πέφτουν σε όλοκληρη την Δυτική Ελλάδα κ το Ιόνιο Πέλαγος συνοδευομενα από πολύ ισχυρούς κ τοπικά θυελλώδεις ανέμους καθώς κ πιθανές χαλαζοπτώσεις.
Από τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι οι βροχές κ οι καταιγίδες θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση
στις προαναφερθέισες περιοχές κ θα έχουν την τάση να επεκταθούν κ στην Δυτική κ Κεντρική Μακεδονία καθώς κ στα δυτικά της Θεσσαλίας(Τρίκαλα,Καρδίτσα).Στις περιοχές αυτές πάντως τα φαινόμενα δεν θα έχουν την ίδια σφοδρότητα.
 Από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν ακόμη περισσότερο τα φαινόμενα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ.Στερεά όπου πλέον δεν αποκλείονται κ πλημμυρικά φαινόμενα λόγω του μεγάλου όγκου βροχής που θα έχει πέσει μέσα σε λίγες ώρες.

Παρακάτω βλέπουμε κ τον χάρτη επικινδυνότητας από το ESTOFEX οπου διακρίνεται η ένταση των φαινομένων στην Δυτική Ελλάδα με την Ήπειρο κ το Β.Ιόνιο να βρίσκονται στο  2ο βαθμό επικινδυνότητας.

 Για το νομό Ιωαννίνων αναμένουμε έναρξη των φαινομένων απο αργά το απόγευμα με βροχές που όσο περνάει η ώρα θα εντείνονται κ θα εκδηλώνονται κ καταιγίδες που κατά τόπους  κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι πολύ ισχυρές κ θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους,χαλάζι κ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.Με το ίδιο σκηνικό θα ξεκινήσει κ η Παρασκευή όπου τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα ως τις απογευματινές-πρώτες βραδυνές ώρες.Η θερμοκρασία σε σημαντική αισθητή πτώση θα κυμανθει την Πέμπτη από 14 έως 27 βαθμόυς κελσίου ενώ την Παρασκευή δεν θα ξεπεράσει τους 19-20 βαθμούς κάνοντας την ψύχρα ιδιαίτερα αισθητή.
Όσον αφορά την προοπτική του καιρού άστατος θα διατηρηθεί ο καιρός κ το Σαββατοκύριακο με βροχές κ καταιγίδες που τοπικά δεν αποκλείεται να είναι κ πάλι έντονες καθώς κ νέα μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Συμπερασματικά να πούμε ότι αναμένεται το ύψος βροχής που θα πέσει στα Γιάννενα από την Παρασκευή ως την Κυριακή να πλησιάσει τα 100 mm ίσως κ να τα ξεπεράσει ποσό που ρίχνει σε ένα περίπου μήνα τους χειμερινούς μήνες..







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου